Wat is de JOL

In het jaar 1949 werd er voor het eerst een JOL project gedraaid in Alkmaar. Er is weinig informatie bekend over deze eerste JOL jaren. Wel is bekend dat er in die tijd een groep jongens waren die hutten wilden bouwen in de zomervakantie. Zo wilden zij een leuke invulling geven aan hun laatste twee weken zomervakantie. Dit was dan ook de achterliggende gedachte van de oprichters. De JOL diende toegankelijk te zijn voor de Alkmaarse jeugd. Tegelijkertijd ook om kinderen van ouders met niet zo veel geld, toch een soort van vakantie te laten beleven. Ieder jaar kwamen er steeds meer kinderen bij, voornamelijk om hutten te bouwen. Hierdoor werd er uiteindelijk een stichting in het leven is geroepen: Stichting Vakantie Besteding Alkmaar.

 JOL staat voor Jeugd Onder Leiding, de JOL Rekerhout is een van de zeven projecten die allen vallen onder de stichting Vakantie Besteding Alkmaar. De JOL Rekerhout is een vrij groot project bestaande uit ongeveer 20 vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn ieder jaar bezig om voor de kinderen van 6 tot en met 12 allerlei leuke activiteiten te organiseren voor de laatste twee weken van de zomervakantie. Waar de JOL vooral om bekend staat is het timmeren van hutten. Ieder jaar worden er door de ongeveer 150 kinderen wel 30 verschillende hutten gemaakt. De JOL Rekerhout organiseert naast het timmeren van hutten diverse andere leuke activiteiten die per jaar verschillen. De kosten voor een dag op de JOL bedraagt 50 eurocent per kind en voor een "bijzondere" dag rekenen wij 2 euro per dag.

 


De vrijwilligers zijn ieder jaar druk bezig om leuke activiteiten te organiseren voor de 150 kinderen die naar de JOL Rekerhout komen. Hiervoor is de JOL Rekerhout afhankelijk van diverse sponsoren die financiële middelen of materiaal beschikbaar stellen om op deze manier de JOL een warm hart toe te dragen. Doordat de verschillende sponsoren de JOL op wat voor manier dan ook een handje helpen, zijn wij weer in staat om voor de kinderen spetterende activiteiten te organiseren.

 

Activiteiten die de JOL Rekerhout in het verleden heeft georganiseerd naast het bouwen van de hutten zijn:

 TalentenjachtSpokentochtLoterijenSportdagDisco,Verrassingstocht met de bus en nog veel meer.